Tvarohová zapekanka

5. února 2016 v 14:18 | Moldavanka |  Recepty od maminky

Tento tvarohový dezert zmizel rychleji, než jsem ho stihla nafotit. Kluci kroužili kolem trouby a Kanaďan se občas nenápadně zeptal, jestli už to není hotový. Půlka byla snězena zatepla, druhá posloužila jako snídaně. Budu mu říkat ruským slovem zapekanka (запеканка). Moje zapekanka je recept, na kterém není, co zkazit. Je to vláčná tvarohová buchta, jednoduchá na přípravu a oblíbená mezi sportovci pro výsoký obsah tvarohu, a tedy i bílkovin.

Ingredience jsou jednoduché. Na každé balení tvarohu ve fólii budu potřebovat jednu srovnanou lžíci pšeničné krupice, klidně celozrnné, jednu lžíci cukru a plus mínus jedno vajičko. K tomu ještě přijde trochu mlíka, vanilku a prášek do pečiva. Tvaroh je lepší koupit různý, dílem zrnitý, např. Olešnický, dílem obyčejný ve fólii. Vaničky spíš ne, pokud ano, tak pouze v kombinaci s nějakým jiným tvarohem. Já dělám nejčastěji 4 balení ve fólii + 2 balení toho, co se prodává v Lidlu pod názvem Syrovatkový sýr italského typu.

V prvním kroku je třeba zalít krupici mlékem, aby nasákla. Pak do stejné misky vyklopím tvarohy, přidám vanilku, špetku soli, žloutky a prášek do pečiva, zvlášť ušlehám bílky s cukrem a vmíchám je do tvarohové směsi. To je základ té zapekanky. Mám vyzkoušené dvě kombinace, které fungují jako náplň: sušené švestky posekané a namočené do brandy, nebo mražený červený rybíz, který je nutné předem poprášit moukou, aby při pečení zachytila šťávu. Ten rybíz nebo švestky vyskládám na tvarohovou směs a dám zapekanku do trouby - pozor, na 120 stupňů. Peče se dlouho, asi hodinu, a hotová zapekanka se pozná podle toho, že se musí zvednout, a to nejen okraje, ale i prostředek, a při zatřepání bude pružit a třepat se jako rosol. Kdyby se pekla při vyšší teplotě, ztvrdne.

Po upečení ji popráším moučkovým cukrem a servíruji samotnou nebo s lžicí zakysané smetany a švestkovými povidly.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 dadainka | Web | 6. února 2016 v 23:36 | Reagovat

Mňam :-)

2 BenyE | E-mail | 16. ledna 2017 v 16:30 | Reagovat

I found this page on 16th place in google's search results. You need some search engine optimization. Many webmasters think that seo is dead in 2017, but it is not true. There is sneaky method to reach google's top 5 that not many people know. Simply search for:  pandatsor's tools

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama