Šnek s karamelizovaným zelím

22. ledna 2015 v 20:32 | Moldavanka |  Moldavsko


Dnes jsem řešila věčný problém posledních měsíců. Co nabídnout návštěvě, když mám málo času cokoli chystat. I když mám již dvě děti, pořád se nemůžu přinutit k tomu, abych nabízela hostům kupované chipsy nebo tyčinky. Tohle je moje dnešní improvizace.

Ingredience:
1 pytlík kysaného zelí
1 větší mrkev
1 větší cibule
2 lžíce hnědého cukru
slunečnicový olej
1 balení listového těsta
1 vajičko

Toto je můj základní způsob úpravy zelí, které se tak několikrát týdně objevuje na talíři jako příloha k vepřové panence nebo pečenému kuřeti.

Zpěníme na oleji jemně nasekanou cibuli a mrkev na kostičky a necháme ji na pánvi tak dlouho, než se zkaramelizuje dozlatova a začne sladce vonět. Přidáme zelí, které stačí lehce vyždímat, rozhodně by nemělo být úplně suché. Zelí neproplachujeme. Lehce dosladíme hnědým cukrem, aby se lépe karamelizovalo, a smažíme za občasného míchání 10-15 min na mírném ohni. Nemělo by se připálit, ale mělo by změknout, zezlatovět, zkaramelizovat se a zesladnout. Je to vynikající příloha, která se doplňuje s bramborem.

No a protože dnes peču koláč, přesunu hotové zkaramelizované zelí na pruh listového těsta široký cca 10 cm, slepím ho podélně jako rukáv, ustřihnu konce, kde je jenom těsto, a stočím jako šneka do vymaštěné zapékací misky. Šnek chutná nejlíp, když je v rukávu hodně náplně a tenká vrstva těsta. Točíme jeden rukáv za druhým, než se zaplní celá mísa. Povrch lehce potřeme olejem a rozkvedlaným vajičkem a dáme do trouby na 200 stupňů. Do 10 min je koláč hotový.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Dodac | 26. června 2016 v 19:19 | Reagovat

to musím zkusit

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama