Leden 2015

Pohádky o pohance. Lívance

25. ledna 2015 v 20:34 | Moldavanka |  Bez lepku
Čas: 15 min
Ingredience:

1 půllitrové balení kefírového mléka
3 vejce
2 malé hrnky pohankové mouky
prášek do pečiva v přiměřeném množství
špetka soli
velká lžíce másla

Jediná důležitá poznámka, bílky se ušlehají zvlášť. Ostatní ingredience smícháme dohladka a na konci přidáme ušlehané bílky. Jinak nebudou lívance nadýchané, protože jinak samozřejmě pohanková mouka neobsahuje lepek. Pečeme lívance na těžké pánvi, na másle. Hotové dávám do tepla do trouby, než budou upečeny všechny, aby první varky mezitím nevychládly.

Pohankové lívance chutnají nejlépe zatepla, s máslem a polité javorovým sirupem. A jsou hotové v okamžiku.


Jahelník se švestkami

22. ledna 2015 v 22:58 | Moldavanka |  Bez lepku

Jahelník lze prezentovat jako dort, ale taky s klidným svědomím si ukrojit kus ke snídani. Tento recept je první z řady bezlepkových receptů, které hodlám sepsat, abych dokázala, že gurmán se uživí i bez lepku.

Ingredience:
1 hrnek jahel
3-4 hrnky mléka
máslo na vymazání formy
vanilka
cukr nebo med, sirup atd. k doslazení
cca 100 g rybízové marmelády

Začneme jáhlovou kaší, kterou uvaříme tak, že spaříme hrnek jahel, zalijeme třemi hrnky mléka, přidáme vanilku, trochu cukru podle chutě a uvaříme je doměkka. Když je moc hustá, přidáme mléko, výsledná konzistence by měla být tekutější než např. risotto. Dáme kaši chladit, mezitím vyšleháme bílky ze 3-4 vajec. Vmícháme do kaše žloutky a opatrně spojíme směs s ušlehanými bílky. To je celé!

S tímto základem se pak dá libovolně pracovat. Jelikož jsem potřebovala, aby výsledek vypadal reprezentativně, dala jsem ho péct do klasické otevírací dortové formy. Na dno jsem zarovnala několik lžic směsi, přidala vrstvu nakrájených na třetiny sušených švestek, vyklopila zbytek směsi a dala to do horkovzdušné trouby na 150 stupňů. Hotový je jahelník v okamžiku, kdy povrch zezlatoví a popraská, orientačně za půl hodiny. Poznáte to i prstem, kurka na povrchu by měla pružit. Ještě teplý jahelník jsem pak potřela džemem z černého rybízu a servírovala vychlazený. Je to vláčný a lehce stravitelný dezert i pro ty, kdo se chce vyhnout klasickému pečení z mouky, tj. bez lepku. Toto totiž mouku neobsahuje žádnou.

K doslazení lze samozřejmě místo cukru použít med, případně nějaký sirup. K glazování povrchu jsem volila rybízový džem, protože je lesklý a tvoří příjemný kyselejší kontrast. Ale umím si představit i hustý téměř černý sirup ze sušených švestek, který jsem nedávno objevila ve zdravé výživě. Je totiž skvělej.

Šnek s karamelizovaným zelím

22. ledna 2015 v 20:32 | Moldavanka |  Moldavsko


Dnes jsem řešila věčný problém posledních měsíců. Co nabídnout návštěvě, když mám málo času cokoli chystat. I když mám již dvě děti, pořád se nemůžu přinutit k tomu, abych nabízela hostům kupované chipsy nebo tyčinky. Tohle je moje dnešní improvizace.

Ingredience:
1 pytlík kysaného zelí
1 větší mrkev
1 větší cibule
2 lžíce hnědého cukru
slunečnicový olej
1 balení listového těsta
1 vajičko

Toto je můj základní způsob úpravy zelí, které se tak několikrát týdně objevuje na talíři jako příloha k vepřové panence nebo pečenému kuřeti.

Zpěníme na oleji jemně nasekanou cibuli a mrkev na kostičky a necháme ji na pánvi tak dlouho, než se zkaramelizuje dozlatova a začne sladce vonět. Přidáme zelí, které stačí lehce vyždímat, rozhodně by nemělo být úplně suché. Zelí neproplachujeme. Lehce dosladíme hnědým cukrem, aby se lépe karamelizovalo, a smažíme za občasného míchání 10-15 min na mírném ohni. Nemělo by se připálit, ale mělo by změknout, zezlatovět, zkaramelizovat se a zesladnout. Je to vynikající příloha, která se doplňuje s bramborem.

No a protože dnes peču koláč, přesunu hotové zkaramelizované zelí na pruh listového těsta široký cca 10 cm, slepím ho podélně jako rukáv, ustřihnu konce, kde je jenom těsto, a stočím jako šneka do vymaštěné zapékací misky. Šnek chutná nejlíp, když je v rukávu hodně náplně a tenká vrstva těsta. Točíme jeden rukáv za druhým, než se zaplní celá mísa. Povrch lehce potřeme olejem a rozkvedlaným vajičkem a dáme do trouby na 200 stupňů. Do 10 min je koláč hotový.