Listopad 2014

Pumpkin Pie

2. listopadu 2014 v 19:54 | Moldavanka |  Pokusy a omyly
Kanaďan dlouho básnil o tom, že se blíží Halloween a tak vubec, že bez dýňového koláče není podzim. Abych pravdu řekla, mám vůči americkým dezertům nedůvěru, ale nechala jsem se přesvědčit a pustila jsem se do přípravy. První pokus, který byl určen pro oslavu Halloweenu ve školce, dopadl... na podlahu v kuchyni. Taky na linku a a zdi kolem. Nevím, proč když už mi má poprvé v životě vyklouznout z ruky mísa, tak to musí být zrovna ta, v níž jsem šlehala odhadem tak dvě kila dyňového pyré, ale budiž.

Dalším přůšvihem bylo těsto. Chtěla jsem být chytrá a vyrobit formu z francouzského pâte sucrée,
ale těsto se příliš nafouklo, krusta byla tlustá a náplně se tam vešlo málo. Takže opravdu je lepší jít do americké verze se vším všudy.

Když jsem přistupovala k pokusu č. 2, byla jsem skeptická už dopředu. Zdá se, že zbytečně.

Výroba je jednoduchá, ale zabere docela dost času.

Na těsto: hrnek mouky, třetinku másla, 1 vejce rozkvedlané s vodou a lžicí jablečného octa, sůl, vanilkový cukr. Zformovanou kouli dáme na hodinu nebo dvě chladit do lednice, rozvalíme, dáme do formy a upečeme prázdnou. Asi nemusím zdůrazňovat, že při pečení je nutné formu zasypat fazolemi, aby se zachoval tvar.

Na náplň se uvaří hokkajdo nakrájená na kousky s máslem, mlékem nebo smetanou, cukrem, vanilkou a kořením (hřebíček, zázvor, muškátový oříšek, skořice, nejlépe rozdrobené v hmoždýři). Náplň by neměla být příliš tekutá - tekutiny se přidává relativně málo, jen aby se to nepřipalovalo. Přidala jsem navíc slazené kondenzované mléko (místo cukru). Proporce neuvádím, musí se to průběžně ochutnávat.

Pracovala jsem se standardní velkou formou na koláč a na tento objem jsem přidala pět vajec, rozšlehala je s dyní, vlila do upečené formy a dala péct asi na dvě hodiny na nízkou teplotu. V mé horkovzdušné troubě to znamená asi 120 stupňů. Hotový koláč se pozná tak, že se náplň zvedne a bude na dotek pružit, nikoli kvedlat. Je lepší to péct déle na nižší teplotu než naopak.

Pumpkin pie se tradičně servíruje s vanilkovou zmrzlinou, zakysanou smetanou nebo takto možná netradičně, ale přesto dobře, s tvarohem a rybízovým džemem. Merry Halloween!



Batáty jako příloha

2. listopadu 2014 v 16:13 | Moldavanka |  Bez lepku
Jednou to přijít muselo. Ano, je mi třicet a ano, začínám některé recepty uvádět slovy: 'Tohle milují mé děti.' Manža, pochopitelně, taktéž chrochtá blahem, chrochrochro.

Ale vážně, děti tohle jedí, a když si člověk odmyslí špatnou fotku, je to docela elegantní příloha. Nic víc než batáty, cibule, houby, máslo, sůl. Nejdříve necháme zhnědnout žampiony na másle na pánvi, vyndáme a dáme je stranou. Zpěníme cibuli, přidáme batáty nakrájené na velké kostky, dozlatova osmažíme, pak přidáme pár lžíc vody a dusíme pod pokličkou do změknutí, doslova pár minut. Vmícháme houby a můžeme podávat. Nejlépe k nějaké pečeni nebo ke kuřeti z trouby. Nebála bych se to servírovat ani s kapkou kvalitní majonézy.

Pro toho, kdo nikdy nejedl batáty, jsou sladké a výborně se doplňují s máslem a cibulí. Dobrou chuť!