Pohádky o pohance. Příloha

23. října 2014 v 19:17 | Moldavanka |  Bez lepku

V Čechách by se tomu říkalo pohankový kuba. Je to univerzální příloha, kterou uvaříte za chvilku, je lehká, má sama o sobě dost bohatou chuť a nejlépe vynikne v kombinaci s dušeným hovězím nebo nějakou sváteční smetanovou omáčkou.

Pohanku nakupují v obchodech s ruskými potravinami. Nejsem si jistá, zda to není kuchařem, ale jiná se mi pokaždé poslepuje a rozvaří na kaši. A to my právě nechceme.

Takže odměříme hrnek ruské pohanky, přebereme (bývá v ní dost kamínků) na světlém povrchu, opereme a zalijeme studenou vodou v poměru jeden díl pohanky ku dvěma dílům vody. Vodu lehce osolíme a přivedeme pod pokličkou k varu, pak stáhneme na minimum a vaříme cca 10 minut, než se vsákne voda. Je důležité mít celou dobu pohanku pod pokličkou a vařit ji v hrnci s tlustým dnem a na co nejmenším plameni. Dobře uvařená pohanka má jednotlivá zrnka zvlášť a je nadýchaná. Vypadá takto:



Mezitím osmáhneme na másle nasekané žampiony a zpěníme cibulku. Lze přidat uzenou krkovičku na kostičky, ale není to nutné. Hotovou pohanku vmícháme do hub s cibulí a servírujeme jako přílohu. Příště si pohanku vyzkoušíme v jiné roli, ve vaflích ke snídani.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Jorika | Web | 23. října 2014 v 19:24 | Reagovat

Vypadá to opravdu moc dobře. Pohanku momentálně nemám, ale rozhodně bych to ráda co nejdřív vyzkoušela, já mám právě ráda i kubu.

2 Jorika | Web | 23. října 2014 v 19:25 | Reagovat

Aha, ale ty ruské potraviny tady nikde poblíž nemáme...

3 moldavanka | 23. října 2014 v 19:27 | Reagovat

Na tom opravdu není nic těžkého, je to spíš tip pro dny, kdy člověk neví, co uvařit.

Podle mých zkušeností je ta ruská pohanka více pražená, je tmavší a má výraznější oříškovou chuť. Česká má světlejší barvu a více se rozvaří, ale možná je to jen otázka zvyku.

4 Romana | 24. října 2014 v 21:08 | Reagovat

Asi mají v Rusku tvrdší pohanku :-) Anebo jí vařit kratší dobu. Jinak dobrý tip na jídlo, musím koupit pohanku :-)

5 Jana | E-mail | 26. října 2014 v 21:05 | Reagovat

Zkuste koupit pohanku ve zdravé výživě - bývá třeba i z Ukrajiny a dá se sehnat v x "odstínech" a konzistencích. Taky se mi nelepí, někdy ji po opláchnutí (a před zalitím vodou) lehce orestuju.

6 fici | 12. listopadu 2014 v 23:48 | Reagovat

Griečka :-)    Takhle jsem "přejmenoval" mojí bývalou moldavskou milou. Pohanka mi jí vždy připomene.
Komu nevadí specifická chuť pohanky, tak je to super potravina (navíc bezlepková). A je pravda, že nejlepší pohanku jsem vždy koupil v těch ruských obchodech a rozdíly jsou velké. Chce si to oblíbit značku a té se držet.    fici

7 ClauzioDault | E-mail | 18. října 2017 v 23:18 | Reagovat

viagra from canada free samples replies
http://vigraforsale.com - viagra for sale
  viagra online
<a href="http://vigraforsale.com">viagra without a doctor prescription
</a> - viagra directions
viagra 20mg tablets search

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama