Říjen 2014

Pohádky o pohance. Příloha

23. října 2014 v 19:17 | Moldavanka |  Bez lepku

V Čechách by se tomu říkalo pohankový kuba. Je to univerzální příloha, kterou uvaříte za chvilku, je lehká, má sama o sobě dost bohatou chuť a nejlépe vynikne v kombinaci s dušeným hovězím nebo nějakou sváteční smetanovou omáčkou.

Pohanku nakupují v obchodech s ruskými potravinami. Nejsem si jistá, zda to není kuchařem, ale jiná se mi pokaždé poslepuje a rozvaří na kaši. A to my právě nechceme.

Takže odměříme hrnek ruské pohanky, přebereme (bývá v ní dost kamínků) na světlém povrchu, opereme a zalijeme studenou vodou v poměru jeden díl pohanky ku dvěma dílům vody. Vodu lehce osolíme a přivedeme pod pokličkou k varu, pak stáhneme na minimum a vaříme cca 10 minut, než se vsákne voda. Je důležité mít celou dobu pohanku pod pokličkou a vařit ji v hrnci s tlustým dnem a na co nejmenším plameni. Dobře uvařená pohanka má jednotlivá zrnka zvlášť a je nadýchaná. Vypadá takto:



Mezitím osmáhneme na másle nasekané žampiony a zpěníme cibulku. Lze přidat uzenou krkovičku na kostičky, ale není to nutné. Hotovou pohanku vmícháme do hub s cibulí a servírujeme jako přílohu. Příště si pohanku vyzkoušíme v jiné roli, ve vaflích ke snídani.