Medovník domácí

8. února 2012 v 9:29 | Moldavanka |  Recepty od maminky

Medovník domácí má vzniknout spojením medu, másla, cukru, mouky, vajiček, zakysané smetany a whisky, bez rostlinných tuků a vylepšovadel.

Na těsto: 2 polévkové lžíce medu, 0,5 lž sody, 10 dk másla, 3 hrnky mouky, 2 vejce, třetinka hrnku cukru
Na krém: cca 80 dk 20% zakysané smetany, hrnek nebo méně cukru, koňák nebo whisky

Med přivedeme ve vodní lázni téměř k varu a vzpěníme v něm sodu.


Já použila akátový.


V teplém medu rozpustíme máslo.


Ve zvláštní nádobě vyšleháme 2 vejce s cukrem a vlijeme je do medu s máslem. Přidáme mouku a zpracujeme těsto. Nechci radit, na kolik částí byste ho měli dělit, záleží na velikosti a tvaru formy, v níž budete hotový dort skládat. Jen je dobré vědět, že dokud je upečený plát teplý, má velmi plastickou strukturu a pokud by se vám zdál tlustý, lze ho podélně rozkrojit na dva tenší.


Těsto je velmi lepkavé. Může mít tak tekutou konzistenci, jak to mám na obrázku, můžete přidat trochu víc mouky, aby se lépe zpracovávalo. Každopádně nepočítejte s tím, že ho budete moci válet. V pečící formě ho budete muset roztáhnout/rozetřít nožem nebo prsty.

Pečeme na maximu relativně krátkou dobu. Můžeme některé pláty upéct do zlatova, jiné naopak mohou zůstat bledé, střídání vrstev vypadá hezčí. Jinak platí, že čím je upečené těsto bledší, tím je jemnější.


Pak už jen ušleháme tučnou studenou zakysanou smetanu s cukrem (nebo medem) podle chuti a nějakým aromatickým alkoholem, tentokrát jsem použila Tullamore Dew. Krému potřebujete hodně, těsto by mělo být ve výsledku prosáklé.

Promazaný dort necháme cca 3 hodiny v pokojové teplotě, pak přesuneme na noc do ledničky. Má dokonalou sladkokyselou chuť a lehkou strukturu. Bon apetit!

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama