Chocolate chip cookies!

28. února 2012 v 11:30 | Moldavanka |  Pokusy a omyly

Seznamte se, dokonalá lehká voňavá a křupavá sušenka s kousky hořké čokolády! My chocolate chip cookie...

Jorkšír má dnes rande. Má přijít na návštěvu neznámá paní se svojí psí slečnou. Rufuse jsme u této příležitosti celý večer drhli, stříhali a fénovali. Ve výsledku stejně vypadá jako Rufus, ale po vyndání třísek, suché trávy a jiných nezbytných doplňků je o poznání lehčí. Psí slečně můj přírodní jorkšír vadit nebude, ale její paničce možná ano. Snažím se najít výstavní modrou mašli a hedvábný obleček, co mi zbyl po bonitaci, ale zjišťuju, že už ho nejspíš sežraly myši. Tak té paní alespoň upeču něco ke kávě, abych vylepšila dojem. Za půl hodiny i s pečením lze zvládnout jedině sušenky. Takže...

Hrst mletých lískových oříšků
1+1/2 hrnku mouky
1 hrnek cukru, nejlépe hnědého
prášek do pečiva
vanilka
1 velké vejce nebo 2 malá
špetka soli
asi 100 g čokolády rozlámané na kousky
celá kostka másla

Nejdříve předehřejeme troubu a pak začneme klasicky u másla, které rošleháme s cukrem na vločky. Přidáme vejce, zase prošleháme, a začneme postupně přisypávat suché ingredience. Oříškovou moučku přidávám hlavně kvůli vůni, obejdete se i bez ní. Hotovým chocolate chips nevěřím, čokoládu s rostlinným tukem neuznávám, proto rozlámu na kousky tabulku pravé hořké čokolády. Mimochodem, poctivou čokoládu poznáte i podle toho, že taje, když ji držíte v ruce. Přidání rostlinného tuku teplotu, při níž čokoláda taje, zvyšuje.

Hotovou směs naházíme lžicí na plech a pečeme, dokud povrch nepopraská. Uhlazovat tvar jednotlivých sušenek je zbytečné, máslo se v teple rozteče a vytvoří přirozeně kulatou sušenku.


Další způsob, jak zkontrolovat, že jsou sušenky hotové, je strčit do nich prstem. Pokud se prst nepropadne a sušenka pruží, vyndáme plech z trouby, přesuneme sušenky na drátěnou podložku a necháme vychladnout. Křupat začnou až vychladnou. Z uvedeného množství ingrediencí jsem vytvořila 15 velkých sušenek.

Na závěr poznámka k množství másla. Odhaduju, že ho lze snížit o polovinu, ale výsledné sušenky budou méně křupavé. Bon apetit!

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Thesims2-creator | Web | 28. února 2012 v 11:30 | Reagovat

vypadá to dobře

2 Lenka | 30. června 2012 v 11:48 | Reagovat

Ahoj, zkoušela jsem to a sušenky nedržely tvar a slilo se to na plechu do jedné hmoty. Čím to může být? Vynechala jsem teda ty oříšky, měla jsem tam dát o to víc mouky? Lenka

P.S. Ale jíme to i tak a je to dobré..

3 moldavanka | 13. prosince 2012 v 1:07 | Reagovat

Ano, je treba pridat mouku.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama