Únor 2012

Chocolate chip cookies!

28. února 2012 v 11:30 | Moldavanka |  Pokusy a omyly

Seznamte se, dokonalá lehká voňavá a křupavá sušenka s kousky hořké čokolády! My chocolate chip cookie...

Jorkšír má dnes rande. Má přijít na návštěvu neznámá paní se svojí psí slečnou. Rufuse jsme u této příležitosti celý večer drhli, stříhali a fénovali. Ve výsledku stejně vypadá jako Rufus, ale po vyndání třísek, suché trávy a jiných nezbytných doplňků je o poznání lehčí. Psí slečně můj přírodní jorkšír vadit nebude, ale její paničce možná ano. Snažím se najít výstavní modrou mašli a hedvábný obleček, co mi zbyl po bonitaci, ale zjišťuju, že už ho nejspíš sežraly myši. Tak té paní alespoň upeču něco ke kávě, abych vylepšila dojem. Za půl hodiny i s pečením lze zvládnout jedině sušenky. Takže...

Hrst mletých lískových oříšků
1+1/2 hrnku mouky
1 hrnek cukru, nejlépe hnědého
prášek do pečiva
vanilka
1 velké vejce nebo 2 malá
špetka soli
asi 100 g čokolády rozlámané na kousky
celá kostka másla

Nejdříve předehřejeme troubu a pak začneme klasicky u másla, které rošleháme s cukrem na vločky. Přidáme vejce, zase prošleháme, a začneme postupně přisypávat suché ingredience. Oříškovou moučku přidávám hlavně kvůli vůni, obejdete se i bez ní. Hotovým chocolate chips nevěřím, čokoládu s rostlinným tukem neuznávám, proto rozlámu na kousky tabulku pravé hořké čokolády. Mimochodem, poctivou čokoládu poznáte i podle toho, že taje, když ji držíte v ruce. Přidání rostlinného tuku teplotu, při níž čokoláda taje, zvyšuje.

Hotovou směs naházíme lžicí na plech a pečeme, dokud povrch nepopraská. Uhlazovat tvar jednotlivých sušenek je zbytečné, máslo se v teple rozteče a vytvoří přirozeně kulatou sušenku.


Další způsob, jak zkontrolovat, že jsou sušenky hotové, je strčit do nich prstem. Pokud se prst nepropadne a sušenka pruží, vyndáme plech z trouby, přesuneme sušenky na drátěnou podložku a necháme vychladnout. Křupat začnou až vychladnou. Z uvedeného množství ingrediencí jsem vytvořila 15 velkých sušenek.

Na závěr poznámka k množství másla. Odhaduju, že ho lze snížit o polovinu, ale výsledné sušenky budou méně křupavé. Bon apetit!


Citronové cookies s ricottou

17. února 2012 v 9:52 | Moldavanka |  Pokusy a omyly

Včera jsem zase pekla. Kolikrát se nadchnu pro nějakou činnost a dělám ji tak dlouho, dokud mě to nepřestane bavit. Pak se k tomu dlouho nevrátím. Zdá se, že se moje aféra s cookies vyvíjí přesně podle tohoto scénáře. Měla bych se začít zajímat o to, jak udělat tento zlozvyk zdravějším…
½ kostky změklého másla
1 balení ricotty
hrst nasekaných mandlí
hrst dýňových semínek
1 citron
lžička prášku do pečiva
2 hrnky mouky
2 vejce
1 hrnek cukru
Začneme u másla s cukrem. Rozšleháme ho na vločky, pak začneme přidávat další ingredience po jedné, a pokaždé to důkladně prošleháme, nejdříve vejce, pak ricottu a vymačkaný citron, pak mouku. Nakonec vmícháme mandle a semínka, můžeme taky nastrouhat trochu citronové kury.
Směs po lžičkách naházíme na plech a pečeme na 180 stupních dozlatova.
Tomu se snad ani nedá říkat vaření, prošlehat pár věcí pohromadě je otázkou sotva 10 minut. Ještě poznámka na okraj. Tenhle recept je kompilací z různých kanadských stránek. V jejich podání se do citronových cookies s ricottou nepřidávají ani mandle, ani dýňová semínka, ale dvojitá dávka másla a cukru, a taky to ještě dorazí polevou. Tu už mi svědomí nedovolilo… Pokud ale použijete 1 celou kostku másla a 2 hrnky cukru, bude výsledek více křupavý. Moje cookies jsou vláčné.

Banánové cookies

15. února 2012 v 15:03 | Moldavanka |  Pokusy a omyly

Jsou dva důvody, proč za to stojí naučit se vyrábět domácí sušenky. Za prvé, můžeme ovlivnit, co do nich dáme, je to zdravější (a nemusíme se omezovat na nabídku v obchodech). No a za druhé, co si budeme povídat, komu by se chtělo jít v téhle vichřici nakupovat. Smíchat pár ingrediencí a zapnout troubu je pohodlnější. A jako bonus si tím hezky provoníte byt.
Ingredience:
2 unavené banány, rozmačkané vidličkou na kaši
hrst rozinek
2 vejce
0,5 lžičky sody
½ hrnku medu
vanilka nebo vanilkový cukr
hrnek mouky
sůl
3 hrnky ovesných vloček (já dnes smíchám napůl s jáhlovými vločkami)
½ kostky změklého másla
Postup je jednoduchý. Smíchat! Nejdříve "mokré" ingredience, pak k nim přidat ty suché. Vložit do předehřáté trouby a mezitím si udělat kafe.

Medovník domácí

8. února 2012 v 9:29 | Moldavanka |  Recepty od maminky

Medovník domácí má vzniknout spojením medu, másla, cukru, mouky, vajiček, zakysané smetany a whisky, bez rostlinných tuků a vylepšovadel.

Na těsto: 2 polévkové lžíce medu, 0,5 lž sody, 10 dk másla, 3 hrnky mouky, 2 vejce, třetinka hrnku cukru
Na krém: cca 80 dk 20% zakysané smetany, hrnek nebo méně cukru, koňák nebo whisky

Med přivedeme ve vodní lázni téměř k varu a vzpěníme v něm sodu.


Já použila akátový.


V teplém medu rozpustíme máslo.


Ve zvláštní nádobě vyšleháme 2 vejce s cukrem a vlijeme je do medu s máslem. Přidáme mouku a zpracujeme těsto. Nechci radit, na kolik částí byste ho měli dělit, záleží na velikosti a tvaru formy, v níž budete hotový dort skládat. Jen je dobré vědět, že dokud je upečený plát teplý, má velmi plastickou strukturu a pokud by se vám zdál tlustý, lze ho podélně rozkrojit na dva tenší.


Těsto je velmi lepkavé. Může mít tak tekutou konzistenci, jak to mám na obrázku, můžete přidat trochu víc mouky, aby se lépe zpracovávalo. Každopádně nepočítejte s tím, že ho budete moci válet. V pečící formě ho budete muset roztáhnout/rozetřít nožem nebo prsty.

Pečeme na maximu relativně krátkou dobu. Můžeme některé pláty upéct do zlatova, jiné naopak mohou zůstat bledé, střídání vrstev vypadá hezčí. Jinak platí, že čím je upečené těsto bledší, tím je jemnější.


Pak už jen ušleháme tučnou studenou zakysanou smetanu s cukrem (nebo medem) podle chuti a nějakým aromatickým alkoholem, tentokrát jsem použila Tullamore Dew. Krému potřebujete hodně, těsto by mělo být ve výsledku prosáklé.

Promazaný dort necháme cca 3 hodiny v pokojové teplotě, pak přesuneme na noc do ledničky. Má dokonalou sladkokyselou chuť a lehkou strukturu. Bon apetit!