Leden 2012

Cinnamon rolls (Kanada)

1. ledna 2012 v 18:43 | Moldavanka |  Co vymyslel chlap

V zimě se ve W'ovi probouzí Kanaďan - a nejde jen o hokej. Tento sezónní výkyv se také projevuje v podobě brusinkové omáčky a skořicových šneků (cinnamon rolls). Loni se musel spokojit s hokejem. Touhle dobou jsme totiz jeste mrzli na stavbě, kde se nedalo ani topit. Byla to zajímavá zkušenost, díky níž jsem pochopila zásady správného oblékání do extrémních mrazů - a naučila se ovládat sbíječku. W však odvedl za rok fantastický kus práce a letos už mám k dispozici téměř zařízenou kuchyň s žulovou pracovní deskou, kde můžu experimentovat s těstem. Je to velice příjemná změna.

Novoroční ráno nastartoval Králík už o půl páté. Jindy bych se asi zrovna vracela z večírku. Letos kráčím do kuchyně. I to je příjemná změna. Čeká mě rok v roli ženy v domácnosti. Je to výzva. Aspoň se naučím péct! Když začnu teď hned, překvapím W receptem z jeho dětství.

Začínám malým podvodem, je přece pět ráno. Výrobu kynutého těsta přenechám domácí pekárně. Varování: když do ní dáte množství ingrediencí podle tohoto receptu, dopadnete jako já. Do té mé pekárny se totiž vejde max. 4 hrnky mouky.

Těsto: 5 hrnků mouky (mám po ruce jen polohrubou), 2 velká vejce, balení droždí (instantní Baker's Yeast), hrnek mléka, půl kostky másla (zkapalněného díky 30 vteřinám v mikrovlnce), půl hrnku cukru, vanilka, lžíčka soli. Nejdříve tekuté, pak suché ingredience, droždí až nakonec. Zmáčknout tlačítko Dough (1,5hod program) a můžu jít zase spát.

Tchýně mě ráno upozornila, že je lepší vmíchat do těsta mák. Chuťově nevím, ale vypadá to hezčí. Těsto pak rozpůlím, rozválím, potřu máslem, posypu rozinkami, skořící a hnědým cukrem, sroluju do cigára a nakrájím na kolečka.


Skořicové šneky před pečením.



Jednotlivé kousky vyskládáme do pečící nádoby a potřeme máslem. Přesněji rečeno...v másle by se měly téměř topit. Jinak si místo šneků upečete úhledné hokejové puky. Výsledek by rozhodně neměl být křupavý!



Pečeme dozlatova. Happy New Year!