Kotel sezónní zeleniny s hovězím

25. července 2011 v 18:12 | Moldavanka |  Bez lepku
Předražená paní s polským přízvukem mi jako jediná dělá v Kroměříži radost prodejem sezónní zeleniny z pole. Zde se předem ohrazuju, že na farmářských trzích jsem ještě nebyla, ani ne kvůli vstupnému, ale proto, že se nevyhrabu v neděli z postele v 8 hodin a v 11 už mi přijde riskantní tam chodit, co když mají vyprodáno. Příští trh je naplánovaný někdy na polovinu srpna, tak se tam zkusím dostat. Prozatím se musím spokojit s Kauflandem. Všechny ostatní obchody mi tady v Kroměříži - co se zeleniny týče - nevyhovují.
V regálu s oleji jsem si tam dnes navíc všimla slunečnicového nerafinovaného - tento olej má charakteristickou vůni, kterou se v Moldavsku vyznačuje většina letních salátů. Dá se však použít i pro dušení, a tak dnes vařím ghiveci (čti "giveč", v Googlu je spousta variant, když zadáte "ghivetch"). Mladší bratr francouzského ratatoille, ghiveci je nenáročné vesnické jídlo bez kodifikovaného receptu. Měli bychom použít více druhu sezónní zeleniny a zpravidla nechybí rajčata, lilek, papriky, česnek, mrkev a cibule. U tohoto výčtu můžeme zůstat, nebo přidat spařené fazolové lusky, brambory, cuketky, houby nebo květák. Experimentování je povoleno, důležité je však vědět, které druhy zeleniny je třeba podusit/osmáhnout na oleji zvlášť, aby výsledek provoněly a aby nám nevznikla polévka jedné chuti. Zvlášť, po malých porcích, musíme vždy předpřipravit lilek, papriky a, budete-li je používat, houby.
Ghiveci lze připravovat i s masem, já preferuju hovězí. Je-li čistě zeleninový, pak se dá servírovat i za studena, jen posypaný sekanou petrželkou. S masem bych to nedělala. Tady je lepší přidat lžíci zakysané smetany a pár krajíců dobrého chleba na namáčení do šťávy.
Dnes začnu tím, že osmáhnu houby s cibulkou, lilek a papriku (vše zvlášť). Na kostičky nakrájené hovězí opepřím a nechávám na pánvi zatáhnout, pak přidávám mrkev a cibuli a pár minut dusím. K vaření použijeme olej. Olivový prosím ne, tím se to jídlo posune do jiného regionu. Moldavané sáhnou po slunečnicovém, ať už rafinovaném, či ne. Bude-li oleje málo, zelenina dostane mdlou vařenou chuť. Vykoupat se v oleji by měly minimálně lilky a papriky.
Další postup je jednoduchý. Do kastrolu s tlustým dnem vyskládáme houby, lilek, papriku a maso s cibulí a mrkví, dolijeme trochu horké vody, okořeníme hřebíčkem, černým pepřem, bobkovým listem a osolíme. Dusíme do změknutí. Přidáme pokrájená zralá rajčata nebo passatu a ještě chvíli dusíme. Pro kamarády vegany, maso není nutnou ingrediencí.
Poprvé servírujeme teplé s nasekanou petrželkou, zakysanou smetanou a čerstvým chlebem. Ale na druhý den bude chuť ještě lepší. Bon apetit!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama