Kaša

13. dubna 2011 v 11:18 | moldavanka |  Moldavsko
Dnes se mě někdo zeptal, proč vlastně dělám tenhle blog, když si ty recepty stejně nikdo nevyzkouší. Myslím, že to dělám proto, abych si uchovala vzpomínku na věci, které mám ráda, a které bych jinak časem zapomněla. Proto dnes požádám matku, abychom uvařily boršč, který doposud neumím, ale který mi moc chutná.

Zde je dnešní snídaně, bez zbytečných keců. Kolik z vás už někdy jedlo pohanku? 1 díl pohanky (ne takové hnusné zelené, co se prodává ve zdravé výživě, ale voňavé, opražené do hněda) probereme, aby tam nebyly kamínky nebo slupky, propláchneme, zalijeme 2 díly studené vody, lehce osolíme a dáme vařit. Když to začne probublávat, stáhneme oheň na minimum a vaříme pod pokličkou, než bude pohanka měkká a nasaje veškerou vodu. Účelem není rozvařit ji na kaši, lepit by neměla.

Vhodíme do hrnce kousek másla a použijeme jako přílohu. Nebo pocukrujeme, horkou pohanku zalijeme studeným mlíkem (nebo naopak) a servírujeme ke snídani. Vznikla grečněvaja kaša. Je to lepší, než krabicové cereálie, ale chce to mít odvahu ochutnat něco, co podle mě Slované jedli dávno před tím, než se k nám dovezl corn flakes.

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Jana | 13. dubna 2011 v 12:02 | Reagovat

Ona ta "hnusná zelená" je mnohem zdravější, protože je loupaná šetrně. V pohance opražené do hněda zbude méně cenných látek. :)

2 Inna Barciuc | 13. dubna 2011 v 13:09 | Reagovat

Urcite, ale tu zelenou neumim slusne uvarit, aby nelepila. Co s tim?

3 Jana | 13. dubna 2011 v 18:31 | Reagovat

Mi se nelepí nikdy, takže nevím, v čem je problém. Pohanka se má vařit co nejméně. Já to dělám takto: Dám vařit vodu (od oka, neměřím), a když se začne vařit, větší částí pohanku pořádně propláchnu, jinak může být hořká. Do zbývající části vody ji pak nasypu a postavím zpátky na hořák. Počkám, až se voda znovu začne vařit a pomalu počítám do deseti. Vypnu ji, přikryju a nechám dojít (půl hodiny).

4 Romana | 18. dubna 2011 v 20:13 | Reagovat

Já pohanku nevařím. Jen ji zaleju vařící vodou a ona už se pak uvaří.

5 Liba | 5. ledna 2013 v 18:19 | Reagovat

Jelikož je můj manžel s Moldávie, a navíc tyto recepty dělá moje tchyně. moc mi tato rubrika pomohla, jen nemůžu najít kontakt na autorku.

6 Janka | E-mail | 14. července 2013 v 15:12 | Reagovat

Neverte, že Vaše recepty nik nevyskúša. Minimálne ja určite áno. Som veľmi rada, že som na Vás - hoci dosť neskoro - natrafila. "Grečka" aj keď nie každému chutí, je výborná na posilnenie ciev, pretože obsahuje cenný rutín. Moja kamoška ju z tohoto dôvodu varí každý deň. Na východe Slovenska robia z pohánkovej múky výborné pirohy (rusínske jedlo). Držím palce a teším sa na ďalšie recepty:-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama