Boršč

13. dubna 2011 v 15:08 | moldavanka |  Bez lepku
boršč
Na Východě říkají maminky dcerám, že se nevdají, dokud se nenaučí vařit boršč. Možná je to ten důvod, proč ještě nejsem vdaná. Minimálně to na to můžu svádět. No a teď vážně, jak na to? Dnes se nezapojuji, jenom dokumentuji matku.

Nejdříve nachystá dvě cibule, tři mrkve, jednu červenou řepu, půlku celeru, brambory a čtvrtku bílého zelí. Nejprve dá vařit kotel vody a vsype do něj oloupané a nakrájené na kostky brambory. Na druhé plotýnce se již zahřívá pánev se třemi lžícemi slunečnicového oleje. Na pánvi se zpění cibulka a ve chvíli, kdy začne vonět, přidá maminka nastrouhanou mrkev a celer, za pár minut tamtéž putuje nastrouhaná červená řepa. Máme málo oleje, proto přilijeme lžičku vody a dusíme pod pokličkou do změknutí. Nyní se musí přidat něco kyselého, buď zralé čerstvé rajče, nebo lečo, passata nebo protlak.

základ na boršč

Mezitím začínají bublat brambory, a aby jim nebylo smutno, vsype maminka do hrnce hromadu nakrouhaného zelí a špetku soli a kmínu. Brambory se mohou rozvařit, ale není pěkné, když se rozvaří zelí, proto ho hlídáme, a když začne měknout, přidáme barevnou směs z pánve, promícháme a stáhneme oheň. Boršč prý nesmí bublat, jenom se jemně zahřívat. Stačí několik minut, ale než vypneme plyn, musíme ho dochutit. Hrst bazalky, hrst nasekaného kopru, hrst nasekané petrželky a pořádná dávka česneku. Na pánvi se také může na oleji zvlášť osmáhnout na kostky nakrájená paprika. Bylinky a česnek se vmíchají do kotle, celé se to přikryje pokličkou a přísun teploty ze sporáku se již musí zastavit.

boršč

Servírujeme se zakysanou smetanou. Boršč chutná údajně nejlépe druhý den, ale já už nebudu mít možnost to ověřit, protože se vracím. Poznámka na okraj, toto je jen jedna z možných verzí, vegetariánská. Zbývá sbalit na ni nějakého chlapa

boršč
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Dimitar | E-mail | Web | 25. června 2012 v 18:10 | Reagovat

No jasnačka souhlas

2 Dodac | E-mail | 26. června 2016 v 19:06 | Reagovat

Super, to zkusím. Dík  :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama