Duben 2011

O alkoholu v kuchyni. Dezert ze sušených švestek

24. dubna 2011 v 13:39 | Moldavanka |  Bez lepku
sušené švestky

Tenhle recept mi vyšel spolu s dosti pomotaným článkem někdy ve třeťáku ve Vlastě, hned vedle seznamky pro čtyřicátnice a reklamou na krémy proti stárnutí. Ten časopis jsem pak pro jistotu ztratila, myslím, že se mi nelíbila fotka.
Tento dezert nosím všude, kam chci přijít s překvapením, ale mám málo času. To nejtěžší na přípravě je totiž sehnat vlašské ořechy. V Moldavsku bych to přitom vůbec nemusela řešit, protože vlašák roste před každou druhou brankou. Ingredience tohoto dezertu jsou vůbec hodně "lokální", alespoň pro místo, odkud pocházím. Sušené švestky, tekutá zakysaná smetana, vlašské ořechy, cukr a koňak. Koňak dodává dezertům jiskru, a to je určitě dobrá výmluva, proč ho mám celou sbírku. Nemáte-li po ruce koňak, bohatě vystačí Jack, možná hnědý rum, ale to jsem nezkoušela.
Vypeckované sušené švestky je třeba na pár minut namočit do vroucí vody, do níž se přidává právě lžička nějakého voňavého alkoholu. Jednak změknou a jednak tím nasají správné aroma.
Do každé švestky pak vložíme kousek vlašského ořechu a vyskládáme do servírovací nádoby.
Zvlášť si ušleháme zakysanou smetanu s cukrem. Máte-li ke svému koňaku důvěru, nic jiného bych nepřidávala, aby vynikla právě jeho vůně. V opačném případě si lze pomoci špetkou vanilky. Moldavská zakysaná smetana má trochu řidší konzistenci než hustá česká, proto do ní můžeme (ale nemusíme) vlít ještě jednu lžíci koňaku. S cukrem bych to nepřeháněla, je lepší, když tam zůstane zajímavá kyselinka. Z toho důvodu bych také nedoporučovala šlehačku, je příliš nudná. Švestky zalijeme smetanou, aby se v ní vyloženě topily. Jde o to, že by se tento dezert měl ideálně udělat večer a dát na noc do ledničky. Zakysaná smetana tak zhoustne a vsákne se do švestek, které díky tomu zvláční a spojí se do jednolitého voňavého skupenství. Podáváme chlazené - a jste-li dost dekadentní - tak ke snídani.

Vafle

23. dubna 2011 v 12:42 | Moldavanka |  Pokusy a omyly
Jedním z mnoha pokušení sobotního rána jsou vafle. Vylejzám z postele, otevírám okno a vpouštím dovnitř vůni šeříků. Šeříků jsem si všimla ještě ve Zlíně. Ráda se nechávám svádět, ať už šeříkem nebo… dnes vaflemi. K sobotnímu ránu patří rozcuchané vlasy, pyžamo, espreso a Alanis Morissette.
I'm sane but I'm overwhelmed
I'm lost but I'm hopeful baby
What it all comes down to
Is that everything's gonna be fine fine fine
'cause I've got one hand in my pocket
And the other one is giving a high five
Rozklepneme 6 vajíček a oddělíme žloutky od bílků. Bílky ušleháme s částí cukru. Zvlášť smícháme 500 ml studeného mléka, 500 g hladké mouky, 1 kypřicí prášek, 150 g rozpuštěného másla a nějakou část celkového množství cca 200 g cukru. Do vzniklého těsta opatrně vmícháme sníh z bílků.
Tento recept je takzvaně foolproof, ale pozor! Tajemstvím křupavých vaflí je právě použité množství cukru a másla.
Toto je základní receptura, kterou lze obměňovat např. přidáním rozinek nebo nastrouhaného jablka. Bon apetit!

Dušené zelí

18. dubna 2011 v 21:55 | Moldavanka
Hubnout. A proč? Recenze na nové šaty dopadly vesměs dobře, přihláška do horolezeckého oddílu byla z důvodu velkého počtu zájemců přeřazena na červen a nic jiného na mě zdánlivě netlačí, přesto by bylo hrozně fajn nepřipadat si na kurtu jako prase v listopadu a být tak o deset kilo lehčí, to by se mi běhalo! Po třech týdnech cateringu na různých tlumočnických akcích je asi normální, že mě navštěvují podobné myšlenky. Zkusím je zahnat zelím.
Výčet ingrediencí začnu ostrým nožem, jinak čerstvé zelí nenakrouhám. Dále sáhnu po několika karotkách, cibuli, česneku a několika lžících passaty, protlaku nebo zralém rajčeti. Dnes mám tady taky kousky hovězího zadního. Právě u nich začnu. Klasicky opepřím a rychle osmáhnu na másle na hodně vysokém ohni. K jednotlivým kouskům se chovám jako k mini steakům, nemíchám, jenom obracím a dávám pozor, aby jich na pánvi nebylo najednou mnoho. Maso pak dám stranou, přiliju kapku oleje a do výpeku vhodím nasekanou cibulku s mrkví. Teď už jenom nasypat nakrouhané bílé zelí, okořenit kmínem, bobkovým listem a kuličkami pepře, osolit, vrátit tam maso, zalít vroucí vodou (ne do vrchu) a dusit, až to zelí změkne. Rajče a česnek se přidávají na konec. Česnek proto, že by jinak ztratil vůni, a rajče proto, že by se v kyselém prostředí dusilo zelí mnohem déle.
Podáváme se zakysanou smetanou. Bon apetit!

Medvědí česnek

18. dubna 2011 v 21:44 | Moldavanka |  Pokusy a omyly

Pan Cuketka píše o medvědím česneku (http://www.cuketka.cz/?p=907), který taky miluji. Je to symbol jara a prvních klíšťat, pokud si ho ovšem natrháte sami.

Medvědí česnek natrháme a spojíme do salátu s vařeným vajičkem, ředkvičkami a okurkou. Dochutíme nějakou jogurtovou zálivkou a osolíme. Vystačíme si i s obyčejnou zakysanou smetanou. Dobrou chuť!


Boršč

13. dubna 2011 v 15:08 | moldavanka |  Bez lepku
boršč
Na Východě říkají maminky dcerám, že se nevdají, dokud se nenaučí vařit boršč. Možná je to ten důvod, proč ještě nejsem vdaná. Minimálně to na to můžu svádět. No a teď vážně, jak na to? Dnes se nezapojuji, jenom dokumentuji matku.

Nejdříve nachystá dvě cibule, tři mrkve, jednu červenou řepu, půlku celeru, brambory a čtvrtku bílého zelí. Nejprve dá vařit kotel vody a vsype do něj oloupané a nakrájené na kostky brambory. Na druhé plotýnce se již zahřívá pánev se třemi lžícemi slunečnicového oleje. Na pánvi se zpění cibulka a ve chvíli, kdy začne vonět, přidá maminka nastrouhanou mrkev a celer, za pár minut tamtéž putuje nastrouhaná červená řepa. Máme málo oleje, proto přilijeme lžičku vody a dusíme pod pokličkou do změknutí. Nyní se musí přidat něco kyselého, buď zralé čerstvé rajče, nebo lečo, passata nebo protlak.

základ na boršč

Mezitím začínají bublat brambory, a aby jim nebylo smutno, vsype maminka do hrnce hromadu nakrouhaného zelí a špetku soli a kmínu. Brambory se mohou rozvařit, ale není pěkné, když se rozvaří zelí, proto ho hlídáme, a když začne měknout, přidáme barevnou směs z pánve, promícháme a stáhneme oheň. Boršč prý nesmí bublat, jenom se jemně zahřívat. Stačí několik minut, ale než vypneme plyn, musíme ho dochutit. Hrst bazalky, hrst nasekaného kopru, hrst nasekané petrželky a pořádná dávka česneku. Na pánvi se také může na oleji zvlášť osmáhnout na kostky nakrájená paprika. Bylinky a česnek se vmíchají do kotle, celé se to přikryje pokličkou a přísun teploty ze sporáku se již musí zastavit.

boršč

Servírujeme se zakysanou smetanou. Boršč chutná údajně nejlépe druhý den, ale já už nebudu mít možnost to ověřit, protože se vracím. Poznámka na okraj, toto je jen jedna z možných verzí, vegetariánská. Zbývá sbalit na ni nějakého chlapa

boršč

Kaša

13. dubna 2011 v 11:18 | moldavanka |  Moldavsko
Dnes se mě někdo zeptal, proč vlastně dělám tenhle blog, když si ty recepty stejně nikdo nevyzkouší. Myslím, že to dělám proto, abych si uchovala vzpomínku na věci, které mám ráda, a které bych jinak časem zapomněla. Proto dnes požádám matku, abychom uvařily boršč, který doposud neumím, ale který mi moc chutná.

Zde je dnešní snídaně, bez zbytečných keců. Kolik z vás už někdy jedlo pohanku? 1 díl pohanky (ne takové hnusné zelené, co se prodává ve zdravé výživě, ale voňavé, opražené do hněda) probereme, aby tam nebyly kamínky nebo slupky, propláchneme, zalijeme 2 díly studené vody, lehce osolíme a dáme vařit. Když to začne probublávat, stáhneme oheň na minimum a vaříme pod pokličkou, než bude pohanka měkká a nasaje veškerou vodu. Účelem není rozvařit ji na kaši, lepit by neměla.

Vhodíme do hrnce kousek másla a použijeme jako přílohu. Nebo pocukrujeme, horkou pohanku zalijeme studeným mlíkem (nebo naopak) a servírujeme ke snídani. Vznikla grečněvaja kaša. Je to lepší, než krabicové cereálie, ale chce to mít odvahu ochutnat něco, co podle mě Slované jedli dávno před tím, než se k nám dovezl corn flakes.


Jedna domácí snídaně

11. dubna 2011 v 12:02 | moldavanka |  Moldavsko

Domácí snídaně, co k tomu dodat. Když má někdo čas a ochotu uvařit něco tradičního, vznikají úžasné věci. Např. tvarohové knedlíčky (lenivyje vareniki). Potřebujete k tomu balení tvarohu (v českých podmínkách má odpovídající strukturu zrnitý olešnický tvaroh), jedno vejce, lžíci cukru, 3 lžíce mouky a vanilku.

Vejce ušleháme s cukrem, smícháme s tvarohem, moukou a vanilkou a vzniklou hmotu opatrně promícháme. Nedoporučuji míchat příliš intenzivně, aby nevznikl tuhý bramborový knedlík :)

Z těsta vytvarujeme klobásky.

Klobásky stačí nakrájet na stejně velké kousky a poprášit místa řezu moukou, aby se nelepila.

Knedlíčky vhodíme do lehce osolené vroucí vody, necháme vyplavat na povrch a dvě až tři minutky povaříme. Servírujeme s máslem a cukrem. Dobrou chuť!