Canneloni

1. prosince 2010 v 14:33 |  Pokusy a omyly
Canneloni tady fotit nebudu, až tak fotogenické nejsou. Zato jsou ideální v tomhle promrzlém počasí. Půl hodiny je pečete v troubě, a tím nejen zahřejete, ale i provoníte celý byt.
Canneloni (viz Wiki) jsou příbuzné lasagní, jenom mají tvar trubiček, které se plní omáčkou a pak se zapečou v troubě pod vrstvou bešamelu.
Pro mou variantu boloňské omáčky potřebujete 2 plechovky nakrájených loupaných rajčat, 1 balení (asi 300 gramů) mletého hovězího, jednu velkou cibuli, jednu mrkev, stroužek česneku, trochu červeného vína (nebo zralého balzamického octa), trochu mléka, máslo. Cibuli s mrkví najemno nasekáme a podusíme na másle než změknou. Přidáme maso a důkladně rozmícháme, aby se maso rozlepilo. Jakmile maso zhnědne, přilijeme červené víno (nebo jako já dnes trochu hodně dobrého balzamika - v másle se rozpustí a po zahřátí začne uvolňovat bohatou sladkou vůni). Chvilku povaříme, okořeníme (podle chuti chilli, černý pepř, bazalka nebo tymián) a přidáme rajčata i se šťávou. Stáhneme plamen na minimum a s klidným svědomím necháme toto ragú pomaloučku probublávat. I hodinu. Na konci přidáme pro zjemnění trochu mléka a dáme stranou.
Připravíme si bešamel. Ohřejeme si hrnek mléka, osolíme ho a okořeníme muškátovým oříškem. Je výhodnější mít mléko rovnou ochucené, abychom se mohli zaměřit jen na míchání. Na pánvi rozpustíme pár lžic másla, přidáme o něco méně mouky a za neustálého míchání si počkáme, až mouka zezlátne. Začneme po částech přidávat mléko, omáčku přitom důkladně mícháme. Konzistenci byste si měli hlídat sami podle toho, jak husté máte ragú. Jak lasagne, tak cannelloni potřebují dostatek tekutin k tomu, aby byly měkké. Někteří je raději předvaří, ale podle mých zkušeností to není potřeba.
Teď už zbývá jen naplnit jednotlivé trubičky cannelloni boloňským ragú, vyskládat je do zapékací mísy, zalít zbytkem ragú a bolognese a posypat tenkou vrstvou parmezánu. Myslím, že se vyplatí zainvestovat asi 25 korun do malého sáčku parmezánu, protože by eidam vytvořil gumovou kůrku, která při ohřátí další den ztrácí veškerou důstojnost.
Až do tohoto bodu lze cannelloni přichystat dopředu. Večer je stačí dát do trouby a za 30 až 45 minut budete mít vydatné zimní jídlo.
Bon apetit!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama