Zelí a jablka

31. října 2010 v 19:14 |  Pokusy a omyly
Dnes jsem konečně měla čas něco ukuchtit. Po dvou týdnech intenzivního tlumočení to beru jako odpočinek. Večeře bude jednoduchá, sezónní a domácí. Máslové brambory, kuře, dušené červené zelí s jablky a višňový koláč. Koláč od maminky, u zbytku jsem se nechala inspirovat v Belgii.
Zelí nakrouháme a promačkáme, aby rychleji změklo. V kastrolu zahřejeme několik lžic rostlinného oleje a zpěníme na něm cibulku. Lehce pocukrujeme (klidně hnědým cukrem) a vlijeme trochu vínového octu, ideálně balzamického. V létě jsem byla v Toskánsku, odkud jsem přivezla lahvičku 15letého balzamika. Je na ocet nezvykle hustý a má téměř sladkou chuť, která se v teplé lázni ještě rozvine. Přesuneme do kastrolu zelí a jablko nakrájené na kostky. Přilijeme trochu horké vody, osolíme, přikryjeme pokličkou a na mírném ohni dusíme do změknutí. Počítejte cca s hodinou. Můžeme okořenit trochou muškátového oříšku nebo hřebíčku, ale nemusí být. Dnes to zapíjíme višňovým pivem, můj oblíbený belgický Kriek značky Lindemans. V Česku se - myslím - neprodává. Je sladší než Kriek od Belle Vue, na který tady občas narazíte.
Co se týče koláče, je to neprůstřelný recept mojí matky. Má hned dvě výhody - nemá v sobě ani gram tuku a prakticky se nedá zkazit. Musíte dodržet proporci pro piškot: 4 vejce, 1 hrnek mouky a o něco méně než stejný hrnek cukru. Vejce rozklepneme a rozdělíme na bílky a žloutky. Z studených bílků s polovinou cukru ušleháme sníh, žloutky rozetřeme s druhou polovinou cukru do téměř bílé barvy. Smícháme s moukou, můžeme přidat půlku prášku do pečiva (není tak úplně nutný, pokud máte dostatečně pevný sníh), opatrně vmícháme bílky. Ve výsledku by mělo vzniknout polotekuté těsto, se kterým pak můžeme improvizovat. Osvědčily se mi tři kombinace: 1) jablka se skořicí, 2) višně bez pecek
(z Lidlu), 3) carrot cake, který představím zvlášť. Dnes budou višně, musí však být důkladně odkapané. Koláč pečeme na 180 až 200 stupních, podle trouby, než zezlatoví. Zkoušíme standardně zapíchnutím nože. Bon apetit!

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama