Zapečený tvarohový dezertík

3. října 2010 v 13:11 |  Recepty od maminky
tvarohovy dezert

Je neděle a dnes se výjimečně probouzím sama. Jsem v Praze a vaflovač zůstal stejně jako Wannes v Kroměříži. Pro sebe upeču jednoduchou tvarohovou buchtu, jejíž příprava zabere cca 5 minut. Seznamte se s tvarohovou zapekankou!
Na velkou koláčovou formu budu potřebovat 4 vajíčka, cca půl hrnku cukru, vanilku, půl kelímku zakysané smetany, půl sáčku prášku do pečiva, rozinky, 4 lžíce krupice nebo polohrubé mouky, 3 balení tvarohu a máslo na vymazání formy.
Vajíčka ušleháme s cukrem a vanilkou, přidáme zakysanou smetanu, mouku, prášek do pečiva a důkladně promícháme. Přidáme tvaroh a zase promícháme. Podle chutě přidáme rozinky. Vznikne polotekutá směs, kterou vlijeme do formy vymazané máslem a vložíme do předehřáté trouby.
Zapekanku necháme o samotě přibližně půl hodiny na 180 až 200 stupních, popadneme bundu a vyrazíme na procházku se psem. Když se vrátíme, bude zlatová na povrchu, ale šťavnatá uvnitř. Použijeme standardní zkoušku nožem - propíchneme uprostřed a když se na nůž nic nelepí, je to hotové.
Pár varování: nepečte na příliš vysoké teplotě a nezvyšujte příliš obsah mouky ani vajec, dezert by měl být propečený, ale vláčný - příliš mouky vede k gumovaté struktuře.
Servírujeme s kávou a zakysanou smetanou. Bon apetit!
P.S. Myslím, že je to velice zdravé - jak mouky, tak tuků je tu minimálně.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama