Hovězí na švestkách

15. října 2010 v 8:27 | Moldavanka |  Bez lepku
Je tu další podzimní recept z rodiny dušených hovězích. Přivezla jsem ho z Moldavska, což určitě poznáte podle sušených švestek. Nevím, co by si počala moldavská kuchyně, kdy někoho napadlo pálit ze švestek slivovici. Naštěstí jsou Moldavané věrní svému červenému vínu a švestky tak zůstávají v kuchyni.
Maso budeme upravovat podle stejného postupu jako carbonnade a la flamande, nebudeme však přidávat pivo. Kostky hovězího poprášíme moukou, opepříme a lehce osmažíme na másle na rozpálené pánvi. Tváříme se přitom, že připravujeme krvavé mini steaky, tj. rychle osmáhnutí zvenku, syrové maso uvnitř. Jednotlivé kousky by se neměly dotýkat, jinak začne maso ztrácet šťávu.
Na stejné pánvi pak zkaramelizujeme cibulku, nejspíš budeme muset přidat trochu másla. Až bude průsvitná a měkká, můžeme ji zakapat vínem nebo brandy, ale glazování je něco navíc, není to nutné. Spojíme cibuli s masem, zalijeme horkou vodou a pod pokličkou dusíme. Ted přijde klíčová ingredience, sušené švestky. Ty nejdříve rozkrojíme na půlky, hlavně kvůli jistotě, že v nich nezůstaly pecky, a přidáme je do hrnce. Obohatí hovězí o své kouřové aroma, jejich měkká konzistence funguje jako protiklad masu a teprve až se zakousnete do švestky dušené v hovězích šťávách pochopíte, proč si myslím, že se jedná o jednu z přirozených kombinací (jako např. rajčata a bazalka).
Z koření si vystačíme s pepřem, cibulí, česnekem a bobkovým listem. Můžeme přidat špetku kari nebo jinak zaimprovizovat. Určitě bych tam nervala žádné bylinky. Je důležité nepřerazit vůni sušených švestek.
Krátce než omáčka zhoustne, přidáme zakysanou smetanu a osolíme. Nebo klidně sladkou, ale ne šlehačku. Schválně tady neuvádím žádná množství, protože omáčku musíte vždy ladit podle chuti. Tak trochu jako čarodějnice a její kotlík.
Hovězí na švestkách servíruju s polentou, která se tradičně vylepšuje zakysanou smetanou nebo nadrobeným balkánským sýrem (nebo brynzou).

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Lucie | E-mail | Web | 25. dubna 2011 v 19:05 | Reagovat

Dobrý den,

moc se mi lábá váš web. Už jsem zkoušela lilek a chystám se na plněné papriky a na švestkový dezert. Moldavská kuchyně mne bude asi inspirovat celé toto léto :-)

mějte se krásně.
Lucie

2 moldavanka | 25. dubna 2011 v 19:12 | Reagovat

Doufam, ze Vam to zachutna!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama