Lahváč?

19. září 2010 v 22:33 |  Co vymyslel chlap
Dnes vyrazíme do Belgie, kde touto dobou již prší, Flandry jsou provoněné vlhkou zeminou a hnojem a masivní krávy na polích prozrazují o vztahu Belgičanů k hovězímu. Uvaříme stoofvlees (setkáte se také s francouzským názvem carbonade flamande), hovězí dušené v černém pivu, spolehlivě dobré jídlo pro sychravé večery.
Budeme potřebovat flak hovězího masa, klidně zadní, kližka nebo jakýkoli jiný nepříliš reprezentativní kus, dále pár mrkví, cibuli, několik stroužků česneku, máslo a láhev černého piva. Z koření si vystačíme s černým pepřem, bobkovým listem a tymiánem.
ingredience

Maso nakrájíme na kousky, poskládáme do igelitové tašky, poprášíme moukou a protřepeme, aby se obalilo. Drobná poznámka k pánvi, se kterou budete pracovat. Nejlépe si pomůžete pánví s tlustým dnem, nepřilnavým povrchem a vysokými okraji. Rozpustíme trochu másla a za pomocí kleští nebo dvou vidliček maso osmažíme. Minutku na jedné straně a minutku na druhé, nemusí se propéct uvnitř, nám jde v tuto chvíli o zhnědnutí a vůni. Masa nesmí být na pánvi hodně, jinak se začne vařit. Nejlepší je nikam nespěchat a udělat to po částech. Až bude pánev zase volná, přidáme ještě trochu másla a cibulové kroužky. Neměly by být tenké, stejně jako kolečka mrkve, která tam přidáme za chvíli. Až cibule trochu změkne, poprášíme ji hnědým cukrem a lehounce zakápneme balzamickým octem (toto je moje vsuvka, ve Flandrech by se použil obyčejný vinný ocet). Vsadím se, že v tuto chvíli vám začne vzniklá vůně prosakovat po celém bytě a pokud se tam zrovna vyskytuje nějaký chlap, přijde do kuchyně se podívat. Uvidí vás ovšem s láhví černého piva v ruce! Výpečky z pánve, na které jsme právě podusili cibuli s mrkví, přelijeme pivem a vrátíme na okamžik na sporák, pivo rozpustí všechno, co se připeklo na dně, a vytvořilo základ pro omáčku, v níž budeme dusit maso.

Vrátíme na pánev maso, opepříme, posypeme tymiánem a zalijeme pivem. Zbytek piva dáme do ruky vyhladovělému muži a slíbíme mu, že za půlhodinky bude večeře na stole. Dáme na středně slabý oheň a necháme chvíli dusit. Cca po 15 minutách přidáme bobkový list a nahrubo nasekaný česnek. Zatím nesolíme
dušené hovězí
.

Máme chvíli času věnovat se příloze. Klasikou jsou hranolky (dnes ne) nebo šťouchané brambory. Ty se v Belgii vylepšují špenátem. Rychlá varianta je dát mražený špenát do mikrovlnky, vymačkat vodu a smíchat s bramborovou kaší. Dnes však na to půjdeme jinak. Mražený sekaný špenát rozpustíme v kastrolu na pánvi a pár minut povaříme, přidáme několik lžic smetany, špetku soli a nastrouháme trochu muškátového ořechu.
Jeden pohled na pánev a už byste měli poznat, proč jsem lobbovala za nepřilnavý povrch - maso se v ní nepřipálí! Hotové jídlo poznáte podle toho, že se většina tekutiny vypaří, omáčka přirozeným způsobem zhoustne a maso bude křehké na skus, ale jemné uvnitř. Solíme až na konec!
dušené hovězí
 

6 lidí ohodnotilo tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama