Září 2010

Dortík pro kamarádku

26. září 2010 v 20:29 Recepty od maminky
Dortík pro kamarádku
Jsme holky a jsme na sladké. Čeká nás noc, kdy si musíme vyříkat všechny novinky, starosti a dojmy, ale taky ukojit chuťové pohárky J O lasagne se postarala Lucie, která umí kouzlit s troubou. Na mně je dezert.
Mille feuille více na Wiki je korunní dort mojí maminky, doma mu říkáme Tort Napoleon. Dá se zvládnout za hodinu, dáte-li krém chladit za okno. Nákupní seznam: 1,5 l mléka, 8 vajec, 100 g másla, hrnek cukru, 5 lžic hladké mouky, vanilka, 5 balení listového těsta rozvaleného na pečicím papíře.
Těsto rozbalíme, položíme na mřížku nebo plech a upečeme podle návodu. Necháme vychladnout.
Na krém dáme vařit 1,5 l mléka a mezitím si nachystáme 8 vajec. Ve zvláštní nádobě smícháme mouku s cukrem, vsypeme do vajec a důkladně promícháme.
Do vařícího se mléka vlijeme pevnou rukou vaječnou směs, stáhneme vařič na minimum a za neustálého míchání přivedeme mléko zase k varu. V tomto okamžiku by měl krém zhoustnout. Nesmí se vařit, protože by se vajíčko srazilo a skončili byste s kastrolem tekuté omelety. Dnes se naštěstí katastrofa nekonala, včas jsme ho stihly vypnout. Zbývá přidat máslo a nechat krém vychladnout a ještě víc zhoustnout.
Na plech vystlaný alobalem nebo fólií položíme první plát a natřeme ho tlustou vrstvou krému. Čím tlustší, tím lepší, protože kouzlo tohoto receptu je právě v svůdné vláčnosti výsledného dezertu. Vybereme plát, který se povedl nejmíň a rozdrobíme ho do misky. Tento posyp přijde na horní vrstvu krému na posledním plátu. Nebojte se nerovných nepromazaných okrajů, ty se budou muset uříznout.
Hotový dort zabalíme do fólie a dáme přes noc do ledničky, musí se odležet, aby listové těsto nasáklo krém a jednotlivé vrstvy se spojily do tisíců francouzských krajkových spodniček, které daly název tomuto jemnému dezertu.
Po 6 a více hodinách můžeme dort nakrájet na úhledné čtverečky a servírovat s ranní kávou. Bon apetit!
mille feuille

Lahváč?

19. září 2010 v 22:33 Co vymyslel chlap
Dnes vyrazíme do Belgie, kde touto dobou již prší, Flandry jsou provoněné vlhkou zeminou a hnojem a masivní krávy na polích prozrazují o vztahu Belgičanů k hovězímu. Uvaříme stoofvlees (setkáte se také s francouzským názvem carbonade flamande), hovězí dušené v černém pivu, spolehlivě dobré jídlo pro sychravé večery.
Budeme potřebovat flak hovězího masa, klidně zadní, kližka nebo jakýkoli jiný nepříliš reprezentativní kus, dále pár mrkví, cibuli, několik stroužků česneku, máslo a láhev černého piva. Z koření si vystačíme s černým pepřem, bobkovým listem a tymiánem.
ingredience

Maso nakrájíme na kousky, poskládáme do igelitové tašky, poprášíme moukou a protřepeme, aby se obalilo. Drobná poznámka k pánvi, se kterou budete pracovat. Nejlépe si pomůžete pánví s tlustým dnem, nepřilnavým povrchem a vysokými okraji. Rozpustíme trochu másla a za pomocí kleští nebo dvou vidliček maso osmažíme. Minutku na jedné straně a minutku na druhé, nemusí se propéct uvnitř, nám jde v tuto chvíli o zhnědnutí a vůni. Masa nesmí být na pánvi hodně, jinak se začne vařit. Nejlepší je nikam nespěchat a udělat to po částech. Až bude pánev zase volná, přidáme ještě trochu másla a cibulové kroužky. Neměly by být tenké, stejně jako kolečka mrkve, která tam přidáme za chvíli. Až cibule trochu změkne, poprášíme ji hnědým cukrem a lehounce zakápneme balzamickým octem (toto je moje vsuvka, ve Flandrech by se použil obyčejný vinný ocet). Vsadím se, že v tuto chvíli vám začne vzniklá vůně prosakovat po celém bytě a pokud se tam zrovna vyskytuje nějaký chlap, přijde do kuchyně se podívat. Uvidí vás ovšem s láhví černého piva v ruce! Výpečky z pánve, na které jsme právě podusili cibuli s mrkví, přelijeme pivem a vrátíme na okamžik na sporák, pivo rozpustí všechno, co se připeklo na dně, a vytvořilo základ pro omáčku, v níž budeme dusit maso.

Vrátíme na pánev maso, opepříme, posypeme tymiánem a zalijeme pivem. Zbytek piva dáme do ruky vyhladovělému muži a slíbíme mu, že za půlhodinky bude večeře na stole. Dáme na středně slabý oheň a necháme chvíli dusit. Cca po 15 minutách přidáme bobkový list a nahrubo nasekaný česnek. Zatím nesolíme
dušené hovězí
.

Máme chvíli času věnovat se příloze. Klasikou jsou hranolky (dnes ne) nebo šťouchané brambory. Ty se v Belgii vylepšují špenátem. Rychlá varianta je dát mražený špenát do mikrovlnky, vymačkat vodu a smíchat s bramborovou kaší. Dnes však na to půjdeme jinak. Mražený sekaný špenát rozpustíme v kastrolu na pánvi a pár minut povaříme, přidáme několik lžic smetany, špetku soli a nastrouháme trochu muškátového ořechu.
Jeden pohled na pánev a už byste měli poznat, proč jsem lobbovala za nepřilnavý povrch - maso se v ní nepřipálí! Hotové jídlo poznáte podle toho, že se většina tekutiny vypaří, omáčka přirozeným způsobem zhoustne a maso bude křehké na skus, ale jemné uvnitř. Solíme až na konec!
dušené hovězí

Co jí Belgičan k večeři. Díl 1.

15. září 2010 v 9:36
Všední den, málo času, hlad. Kousek kuřete, brambory, sklenice jablkového pyré (Apfelmousse). Nějaká zelenina, trochu majonézy. Za 20 minut z toho snadno vytvoříte teplou večeři.

Zatímco se vaří brambory, kuře si hoví na pánvi a vy jdete navštívit mikrovlnku. Jablkovému kompotu/pyré stačí pár minut na to, aby se prohřálo a upgradovalo na belgickou jablkovou omáčku.

Všechno servírujeme s trochou majonézy. Dobrou chuť!

chicken with apple sauce

Linguine al nero di seppia

13. září 2010 v 8:48 Pokusy a omyly
Z gastronomické pouti po restauracích Pisy jsem si odvezla zlomené srdce, kuchařku, balzamický ocet a 2 krabice sušených vaječných těstovin podbarvených sepiovým inkoustem. Dnes jednu vytáhnu a zkusím ji nepokazit.

linguine

Začínám tím, že ochutnám Rulandu a rozpouštím máslo. Vhodím do něj několik stroužků česneku a čekám, až zezlátnou. Stačí, když mi provoní máslo, pak je můžu vyndat. Na másle pak chvíli podusím delikátní proužky cukety, které jsem vytvořila pomocí skřabky. Stačí opravdu pár minut.

Přidávám krevety. Pro dvě osoby a 1 oběd na další den mi stačí 2 drobné cukety, 200g balení mražených krevet a ani ne 100 g másla. Krevety také chvíli potrápím na pánvi s máslem a cuketou, osolím a dochutím špetkou chilli (peperoncino) a šťávou z třetiny limetky, pak zaliji vínem a ve stejnou dobu vhodím do hrnce s osolenou vroucí vodou ty moje linguine. Bude jim stačit pouhá minutka, pak je rychle zcedím a slavnostně přemístím do pánve. Možná to bude chtít přidat trochu vody, ve které se vařily těstoviny. Výsledek vypadá takto:


Servíruji na bílém talíři. Kombinace jednoduchých chutí, minimum koření, které nepřebije aroma krevet, vína a másla s nádechem česneku a limetky. Pevné těstoviny, křupavé krevetky a tenké máslově jemné proužky cuketky. Myslím, že se to povedlo.

linguine

Polenta. Úvodní lekce

12. září 2010 v 13:05 Pokusy a omyly
Seznámení s polentou začneme u jednoduché snídaně, kterou jsem původně vytvořila pro Wannese, když jel Pražskou padesátku na horském kole, pak jsme se k ní začali pravidelně vracet v zimě, když jsme potřebovali načerpat energii pro výlet na běžkách. To, co teď nabídnu, je snídaně, která zasytí, ale nezatíží, přitom vás spolehlivě nabije na několik hodin. Zní to trochu jako reklama na nové snídaňové cereálie, ale narozdíl od nich je zcela přírodní a neobsahuje nic, proti čemu by se dalo něco namítnout.

Polenta může mít různé frakce, pro tuto snídaně postačí úplně obyčejná najemno namletá (skoro mouka) instantní polenta. Koupíte je téměř v každém supermarketu.

polenta

Do hrnce s tlustým dnem přivedeme k varu 1 hrnek vody a 2 hrnky mléka. Do bublající tekutiny pomalu vsypeme 1 hrnek polenty. Mějte po ruce dřevěnou lžíci, takhle najemno namletá polenta v horkém mléce začne vytvářet hromádky, které je potřeba důkladně rozmíchat. Od tohoto okamžiku mícháme neustále a čekáme pár minut až zhoustne.

polenta

Hustou polentu za neustálého míchání krátce povaříme a vhodíme do hrnce kousek másla. Servírujeme posypanou hnědým cukrem a čerstvým ovocem. Z vlastních zkušeností doporučuji kiwi, zbytek podle chuti. Bon apetit!

polenta

Steak

11. září 2010 v 23:37 Co vymyslel chlap
I'm too lazy to write in Czech tonight, sorry, guys. The secret to a really good steak is a touch of a man's hand. And a bottle of wine.

This is why tonight i grab my camera and watch. Wannes is cooking simple steaks with mushrooms. The process starts by opening a bottle of wine and pouring out two glasses. Never cook with wine you would not drink yourself! :-) We got a bottle of Veltlinske zelene from Vino Mikulov. Nothing special but nothing insulting either.

Steak is a really simple thing if you follow a few basic rules. Rule number one: get hold of proper meat. We tend to get the best results with the steak meat from Kaufland, it's imported from Germany. You can get a 200 g steak for approx. 80 Czech crowns.

steak

All you need is some pepper and some butter. Put a good slab of butter into a hot pan and wait until it melts and bubbles up. Ground some fresh pepper onto your steaks or sprinkle them with some white pepper from a bag. Throw the steaks into the hot pan and cook for a few minutes on each side. Do not poke them with a fork, there is no point in wasting precious juice.

steak
You need to decide for yourself for how long you want to cook them. My favourite doneness is like this:

medium steak
One of the blessed things Wannes has taught me is to eat my meat pink. Before, I preferred to cook into a tough piece of sole :-)

Take your steaks out of the pan, sprinkle some salt on the top and wrap them into tinfoil. This will allow the meat to rest and keep warm while you are making the sauce. Mushroom sauce is really easy. Throw a handful of chopped onions into the pan where you cooked your steaks. You might need to add a bit of butter into it. Cook the onions and when they're soft, glaze the surface with a generous splash of dry white wine. The wine will both add flavour and body to the sauce, and also release the cooked up juices. By the way, a good alternative to white wine (my idea) is Jack Daniels. Really, you should give it a try. Now add the mushrooms and once they're soft, add a bit of cream and salt to taste.

Serve with boiled potatoes or mashed potatoes and good wine. Smaaklijk!

steak