Grilovaný lilek - tradiční úprava

6. srpna 2010 v 18:05 |  Recepty od maminky
lilek / aubergine


Přemítám, jestli máme v Česku národní zeleninu. Nenapadá mě nic jednoznačného. Zelí? Brambory? Asi vepřové. V Moldavsku je to lilek, i když mu asi šlapou na paty masitá rajčata a voňavé baculaté papriky.

Pokud zrovna pořádáte grilovačku a čekáte, než vám vznikne správně rozpálené uhlí, využijte plamenů a zkuste tradiční úpravu lilků. Poznámka na okraj: lilek se takto dá upéct i doma v troubě, ale na ohni chutná líp. Táta například tvrdí, že nejlepší je dřevo z višně, má zvláštní aroma.

Lilky opláchneme, napíchneme na několika místech vidličkou a vyskládáme na plech.

lilek / aubergine
Opečeme je doměkka (nebo spíš dočerna) nejdřív z jedné, pak z druhé strany. Nebojte se, že se jejich fialové slupky pekelně spálí a budou spíše připomínat uhlí, je to tak v pořádku.

Pečené lilky sundáme z plechu a nastojato je vyskládáme do kastrolu, aby vystydly. Každý lilek musíme zezdola naříznout, aby hořká šťáva mohla ven.

pečený lilek / aubergine

Teď je zbavíme hořkých slupek, výsledek by měl vypadat takto:

pečený lilek / aubergine


Voňavý grilovaný lilek je připraven. Od tohoto bodu se postup jednotlivých receptů liší. V tomto stavu se také dá zmrazit na zimu. Varianty dalších úprav jsou různé: nadrobno nasekat a smíchat s česnekem a majonézou, nebo osmáhnout na pánvi s cibulkou.

Moje verze je svěží a jednoduchá.

Lilek nadrobno nasekáme, všechny tvrdé (nepropečené) části vyhodíme. Nasekáme zralé (nejlépe masité) čerstvé rajče a jednu cibuli. Dobře promícháme a vyšleháme se solí a slunečnicovým olejem. Olivový olej se sem chuťově nehodí. Vyšlecháme skutečně důkladně, klidně si pomůžeme šlehačem. Přesné množství oleje a soli tradičně neuvádím, lepší je ochutnávat, jen je dobré vědět, že lilek si vyžaduje oleje a soli spíš více.

Servírujeme studené nebo při pokojové teplotě, samostatně s chlebem, arabským chlebem, nebo grilovaným masem.

Bon apetit! :-)

grilovaný lilek s rajčetem




 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Ondřej Hanus | E-mail | 6. srpna 2010 v 18:38 | Reagovat

Ach, lilky...

2 Ondřej H. | E-mail | 6. srpna 2010 v 20:51 | Reagovat

Ahoj,
koukám, že v kuchyni pěkně řádíš.
:)
PS: že zdravím paní Galinu ;-)

3 Moldánek | 20. března 2011 v 18:42 | Reagovat

Tak ti nevím! V Moldavsku jsem byl jen dvakrát, takže teď vím, proč jsme čekali několik hodin na hranicích!! Já si pořád říkal, co to tam tak mají? Vždyť je tam jen prach špína, nepitná voda, velmi špatné silnice, pokud už nějaká silnice je. A ono je to všechno jinak!! Oni si střeží "NÁRODNÍ ZELENINU"! Klobouk dolu! Měli by jste podat žalobu u Mezinárodního soudu v Haagu! V Provensálsku normálně mají lilek taky! Ale ne asi jako národní zeleninu, spíš jen jak krajovou!

4 toffo | 26. září 2011 v 14:42 | Reagovat

Pomoct si šlehačem, to mě nenapadlo, stejně tak zamrazit. Na ohni opečený opravdu chutná prvotřídně! Ujedla bych se po lžících!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama