Plněné papriky jak mají bejt

21. července 2010 v 19:48 | Moldavanka |  Bez lepku

Homo europaeicus (člověk supermarkety ochočený) ztrácí kontakt s sezónností ročních období. Když si můžu koupit papriku v červenci, ale taky v lednu, obě mají přitom standardizovanou chuť a předepsaný vzhled, no, prostě připadám si jako Rufus, který by taky měl celý život dostávat stejné granule. Alespoň to tvrdí pan veterinář. Naštěstí si já i můj pes o tom myslíme své. Nechci přijít o radost z prvních raných brambor nebo první třešně.

Když jsem vyrůstala v Moldavsku, měsíce se lišily podle toho, co prodávali rolníci podél cest. Červenec býval ve znamení kukuřice. Nakoupila se v počtu alespoň 4 kusy na člena rodiny, doma se uvařila a jedla se k obědu i na dezert. Pokaždé, když vidím kukuřičné pole, mám záchvat žaludeční nostalgie.

Papriky přicházejí až v srpnu a táhnou se přes celý podzim, jsou jednou ze základních ingrediencí moldavské kuchyně. Dají se plnit, prudce osmahnout na oleji, dusit nebo jen tak zchroustnout začerstva v salátu. Dnes je budeme plnit.

Předem se omlouvám všem těm, kdo zná plněné papriky jen z českých hospod. Toto je prosím jiná kategorie.

Ingredience: papriky, dlouhozrnná rýže, mleté hovězí nebo směs hovězího s vepřovým (každý máme svůj názor, já používám zásadně libové), mrkev, cibule, rajčata. Koření: kmín, pepř, může být decentní špetka kari, bobkový list.



Propláchneme rýži a zalijeme ji studenou vodou. Tímto se urychluje příprava.

Z umytých paprik uřízneme víčka a zbavíme je semínek. Jedno víčko věnujeme jorkšírovi. Ve velkém hrnci přivedeme k varu lehce osolenou vodu a ponoříme do ní papriky na několik minut, aby změkly a předvařily se. Opatrně je vyndáme a dáme stranou, aby zchladly. Vodu zatím necháme v hrnci. Jelikož je ovoněna paprikami, je škoda jí nepoužít na zálivku.


Připravíme si základ plnící směsi. Nebudu uvádět přesnou gramáž, ale čím víc zeleniny, tím líp to ve výsledku chutná. Orientačně by se objem zeleniny měl rovnat objemu masa. Na pánvi necháme změknout cibulku, přidáme na kostičky pokrájenou mrkev a rajčata, chvíli podusíme. Okořeníme a osolíme. Tato směs by měla být relativně mokrá.


Ve velké míse okořeníme mleté maso a smícháme ho s dušenou zeleninou. Přidáme namočenou rýži (kterou předtím pochopitelně slijeme). Důkladně promícháme, nejlépe rukou, a můžeme plnit.


Na dno hrnce dáme trochu vody a vyskládáme papriky. Zbylou směsí zaplníme mezery.

Přidáme horkou vodu z paprik, aby byla o prst nebo dva pod urovní paprik, přikryjeme, přivedeme k varu a na minimálním ohni dusíme. Pár minut před koncem přidáme celý bobkový list.

Servírujeme horké polité studenou zakysanou smetanou.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama