Letní salát z brambor a řepy

22. července 2010 v 17:40 |  Recepty od maminky
salát z řepy
Dlouho jsem přemýšlela, jak nazvat tento příspěvek tak, abych nikoho neodradila. Červená řepa je velmi vděčná surovina, která se v Česku přehlíží. V Moldavsku však hraje řepa prim hned v několika běžně rozšířených salátech. Na ochutnávku, představte si salát z nasládlé vařené červené řepy, vlašských ořechů a sušených švestek s trochou majonézy a česnekem! Nebo královnu silvestrovských tabulí vrstvenou mísu strouhaných vajíček uvařených natvrdo, vařených brambor a řepy, syrových jablek a slanečků v růžovém kožichu z lehké majonézy. Na všechno to jednou přijde řeč, ale dnes udělám jeden lehký letní salát z několika druhů vařené zeleniny, který si velmi oblíbil jeden zhýčkaný Belgičan a spousta mých kamarádů.

V ruštině se tento salát nazývá "viněgret", ale se zálivkou vinaigrette nemá nic společného. Pracovně mu říkám studený bramborový salát s červenou řepou. Oceníte ho určitě v létě, protože je lehký, přesto zasytí, a jí se přímo z ledničky. Jo a nedá se na něm nic zkazit. Připravuje se ve větším množství, aby něco zbylo i na zítra.

Ingredience: brambory typu B (typ A nemám ráda, nechci, aby mi křupaly na zubech), červená řepa, mrkev, nakládané okurky, konzervovaný hrášek, cibule.

V jednom hrnci uvaříme brambory ve slupce a mrkev. Pozor aby se nerozvařily. Za studena je pak oloupeme a nakrájíme na kostičky.

V jiném hrnci uvaříme neoloupanou červenou řepu. Vaří se déle než brambory a neděste se, že do vody pustí tmavě fialovou barvu. Za studena zase oloupeme a nakrájíme na kostičky.

Syrovou cibuli (pro Lucii: nemusí bejt), nakládané okurky nakrájíme na kostičky. Zcedíme hrášek. Všechno hodíme do mísy. Každá ingredience by měla být studená, aby držela tvar.

Promícháme, osolíme, opepříme a přidáme pár lžic slunečnicového oleje. Spíš míň než víc. Pokud máme nasekanou petrželku nebo salát, nic tím nepokazíme. Hotovo. V ledničce tento salát vydrží až tři dny. Servírujeme samostatně nebo jako přílohu. Bon apetit!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Ondřej Hanus | E-mail | 6. srpna 2010 v 18:37 | Reagovat

Tohle je bezva recept, "Moldavanko"!:)
Sem se budu chodit koukat častěji...:)

2 Sarka Kreuzova | 6. srpna 2010 v 20:35 | Reagovat

Tohle musim zkusit, zni (a vypada) to dobre!

3 Sarka Kreuzova | 19. září 2010 v 14:52 | Reagovat

Tak jsem ho dneska poprve zkusila, fakt moc dobrej :-)

4 Janka | E-mail | 14. července 2013 v 14:42 | Reagovat

Vďaka za výborné recepty. Práve som sa vrátila z Petrohradu, mnohé z nich sme tam ochutnali. Môžem potvrdiť, že nám všetko chutilo (najmä seljodka, pelmene a zelené šči). Teším sa na ďalšie.

5 Arvlad | E-mail | 17. prosince 2016 v 11:18 | Reagovat

Dobrý den, místo hrášku vždycky přidávám vařenou barevnou fazoli, a aby byl salát doopravdy Vinaigrette, v žádném případě nedávám "sladko-kyselé" okurky, ale kvašené.
Mimochodem, salát se jmenuje kvůli francouzské zálivce, která se vesměs dělá z oleje a vinného octu nebo láku z kvašených okurek. Aby salát vypadal hezky, do vařené a nakrájené řepy přidávám olej zvlášť a jen poté přidávám do salátu.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama