Dáme si zeleninu

29. července 2010 v 17:21 |  Pokusy a omyly
zelenina

Nakrájet zeleninu na kostičky zvládne každý. Uvařit ve velkém množství vody těstoviny (farfalle) taky. Proto si dnes dáme studený salát s letní zeleninou.

Zadání původně znělo vytvořit rychlý catering pro šest chlapů, kteří k nám přišli na brigádu. Aby jídlo bylo lehké, studené a bez masa. Z koše jsem proto vyhrabala jeden lilek, jednu cuketu a tři barevné papriky. Každou zeleninu zvlášť (nakrájenou na kostičky) po menších porcích házím na pánev se slunečnicovým olejem a prudce osmáhnu. Lilek má olej rád, proto přidám tolik, kolik je potřeba, aby se smažil dozlatova a nepřipaloval se nasucho, poté ho vyhrnu na papírový ubrousek, aby toho oleje nebylo příliš.

Paralelně přitom dávám do hrnce vodu a uvařím farfalle, jsou to takoví těstovinový motýlci. Vody musí být hodně a musí být solená. Vařím na skus (al dente), to znamená, že vnitřek zůstává pevný!

Míchám zálivku: jedna část balzamického octa, tři části olivového oleje extra virgin, jedna část medu. Přidávám trochu soli a vyždímám do ní stroužek česneku. Vznikne mi velmi aromatická nasládlá zálivka, na grilovanou zeleninu ideální.

Mám málo času, proto přeliju farfalle v cedníku studenou vodou, aby se zchladily. Je to trochu podvod a určitě byste se ho neměli dopustit u jakýchkoli těstovin, které budete servírovat s omáčkou, přijdete tak o veškerou chuť.

Všechno smíchám v jedné velké míse a vyrážím na stavbu za hladovou četou. Bon apetit!

salát
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama